Kategorier
Nyheter

Höjer en bastu ens prestationsförmåga?

Något som har blivit väldigt populärt i idrottens värld är att basta. Det är många podcasts om träning och fitness som pratar om bastuns roll för återhämtning och för att ta till sig träningen.

Men hur viktigt är det egentligen? Vi tittade runt bland elitidrottare i Sverige och här verkar trenden med att basta inte slagit till så hårt.

Det verkar fortfarande vara så att de svenska idrottare som bastar gör det för att det är skönt och för att de vill, inte för att det ska påverka deras insatser på arenan eller i spåret på något sätt.

För inte så länge sedan pratade jag med en snickare Gagnef som hade byggt en ny bastu åt ett hockeylag. Vid tidpunkten då han byggde bastun hade laget en tränare som förespråkade bastu för sina spelare efter varje träning och match. Detta var något spelarna självfallet lydde men resultaten gick inte lagets väg och som då ofta sker i idrottens värld fick tränaren sparken.

När nästa tränare kom in hade denne inget krav på spelarna om att basta. Men eftersom bastun var byggd så kunde den fortfarande användas av alla som ville.

Snickaren, som även är en stor hockeysupporter, skrattade när jag frågade honom om bastun han byggt fortfarande användes efter att laget bytt tränare.

– Ja, men i princip bara av ledarstaben. De njöt av ett par bira i bastun efter varje seger.

Att trender kommer och går inom idrotten är inget konstigt och att bastubad har blivit något av en trend behöver varken betyda bu eller bä när det gäller frågan om bastubad kan höja prestationsförmågan för idrottare.

Det svaret får vetenskapen leverera och vi kommer nog att få ta del om forskningsrapporter om bastubad inom sinom tid.

Men nu får det räcka med funderingar. Vi har ju faktiskt öl på kylning och bastun här på kontoret börjar bli varm. Sa någon after work?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *